Seuran historia

Keväällä vuonna 1980 kokoontuneet tanssinystävät, joukossaan Lauri Kauranen, tuskin aavistivat pistävänsä alulle urheiluseuran, joka neljäkymmentä vuotta myöhemmin tunnustetaan ylivoimaisesti monipuolisimmaksi lajissaan. Seura sai virallisen nimensä kun se rekisteröitiin yhdistykseksi vuonna 1981. Pitkään Tanssiseura Spiral toimi ainoastaan ”harrastajatanssijoiden” seurana, mutta 80-luvun lopulla veri veti väkeä entistä enemmän kilpalattioille, ja sen myötä tulleen menestyksen kautta kilpatanssi valtasi sijaa Spiralissa.

Alkuun menestystä tuli pääasiassa Rock’n’roll -tanssijoille, mikä muodosti seuraan vahvan ”rokkikulttuurin”. Vuosikymmenen vaihduttua 1990-luvulle, esiin astuivat myös seuramme vakio- ja latinalaistanssijat, jotka ovat sittemmin tuoneet seuralle mainetta ja kunniaa kaikissa ikä- ja taitoluokissa, aina SM-mitaleita myöten.

Ennen 90-luvun puoliväliä Suomeen tuli uutena tanssina Boogie Woogie, jota Spiral opetti ensimmäisten seurojen joukossa maassamme. Jonkin ajan kuluttua maailmalta saapui myös toinen ”kädenalitanssi”, Lindy Hop. Vuonna 1997 rockn’n’swing-tanssijat perustivat oman seuran, Swing Teamin, joka toimii Spiralin tavoin myös Ikurin Liikuntahallilla. Yhteistyö jatkuu, vaikka lajit ovat eriytyneet omiin yhdistyksiin.

Vuonna 1998 Suomen Tanssiurheiluliitto lanseerasi tanssiseuroille uuden ryhmäliikuntatunnin, Bailatinon. Tämä oli toisaalta lajimme vastine erityyppisille kuntoiluvillityksille ja toisaalta vaihtoehto harjoituksissa yksin puurtaville harrastajille. Bailatino otettiin Spiralissa vastaan suomenennätyslukemin: kerralla 200 uutta, innokasta tanssijaa, jotka tulivat seuran jäseniksi. Samana vuonna Spiral oli Suomen Tanssiurheiluliiton suurin jäsenseura yli 700 jäsenellä.

1990-luvun lopulla seuran uutuuslajina oli Argentiinalainen Tango, jota eräs aktiivitanssijoistamme oli valmentanut vuodesta -95 lähtien, ja siirtänyt ryhmänsä seuramme lipun alle. Tämäkin laji sai yli sata harrastajaa liikkeelle vuosituhannen vaihtuessa. Argentiinalaisen Tangon saaman huippusuosion jälkeen sen harrastajat perustivat lajille oman yhdistyksen Tampereelle.

Monipuolisuus on tuonut menestystä. 1990-luvun lopulla Spiralilla oli, ainoana seurana maassamme, edustaja Suomen kaikissa tanssimaajoukkueissa: vakio- ja latinalaistansseissa, Boogie Woogiessa, sekä rock’n’rollissa. Rokkariedustajat myös voittivat lajinsa Pohjoismaiden mestaruuden junioriluokassa vuonna 1998.

2000-luku on ollut vakio- ja latinalaistanssijoiden aikaa. Spiralin tanssijat ovat voittaneet useita suomenmestaruuksia eri ikäsarjoissa. Alemmissa taitoluokissa seuran tanssijat ovat saavuttaneet menestystä vieläkin enemmän, ja ennen kaikkea Spiral on valmentanut eniten uusia aikuisharrastajia kilpatanssiparketeille.

Spiral on myös menestyksekkäästi kunnostautunut kansainvälisten tanssiurheilukilpailujen järjestäjänä. Kolmena peräkkäisenä vuonna, 2000-luvun alussa, Tampere Winter Dance Festival (TWDF) keräsi paikalle satoja maailman huipputanssijoita.

Kilpailun yhteydessä järjestettiin v. 2007 Latinalaistanssien Nuorten MM-kilpailu, sekä v. 2009 Latinalaistanssien Ammattilaisten (WDSF) EM-kilpailu. Ensimmäinen TWDF valittiin kansainvälisen kilpailusivuston järjestämässä äänestyksessä vuoden parhaimmaksi kilpailutapahtumaksi.

Vuosien mittaan olemme kouluttaneet Suomeen laajan joukon valmentajia, joilta löytyy pätevyys niin paritanssivalmennukseen kuin tuomaritehtäviinkin. Seuran kouluttamia valmentajia on siirtynyt myös tanssiurheilun ammattilaisiksi.

Seura on toiminut syksystä 2012 lähtien Tampereen Tesomalla, jossa sillä on käytössään noin 500 neliötä tanssille rakennettua harjoittelutilaa, kahden salin verran. Seuran avarilla ja valoisilla saleilla jäsenet pystyvät harjoittelemaan tanssia päivittäin joko ohjatuilla tunneilla tai omatoimisissa vapaaharjoituksissa. Ohjatuilla ryhmätunneilla valmentaa seuran omien valmentajien lisäksi Suomen huippuammattilaisvalmentajia. Spiralin tiloissa järjestettävillä leireillä käy opettamassa myös maailman parhaat ammattilaisopettajat.