Tanssilajit

Kilpatanssi muodostuu yhteensä kymmenestä eri paritanssista: viidestä vakiotanssista sekä viidestä latinalaistanssista. Alkeisluokassa harjoitellaan yleensä vain neljää ja uusia lajeja lisätään ohjelmistoon kehityksen mukaan. Ensimmäisessä kilpailuluokassa tanssitaan kuutta lajia, seuraavassa kahdeksaa ja ylemmissä luokissa kilpaillaan jo jokaisessa kymmenessä lajissa.

VAKIOTANSSIT

Valssi on vakiotansseista kenties tunnetuin. Kyseessä on pehmeä ja rauhallinen tanssi, jolle ominaisia piirteitä ovat kevyet nousut ja laskut. Valssin hidas rytmi lisää tanssin vaativuutta. Hyvä vartalonhallinta on olennainen osa valssin oikeaoppista tanssimista.

Tango on kotoisin Argentiinasta ja poikkeaa muista vakiotansseista sillä, että se ei ole heilahteleva swingtanssi. Sen liikekieli erottuu muista vahvoilla, terävillä ja yllätyksellisillä vartalon liikkeillä. Tango ilmentää dramatiikkaa ja intohimoa.

Wienervalssi eli wieninvalssi juontaa juurensa 1500-luvulta, josta lähtien se on tullut tutuksi mm. Johann Straussin sävellyksistä – tunnetuimpana Tonava kaunoinen. Kaikista vakiotansseista wieninvalssi on kuvioiltaan yksinkertaisin. Sen vaativuutta lisää kuitenkin vauhtikkaasti ja voimakkaasti etenevä liike.

Foxtrot on sulavaliikkeinen vakiotanssi, jolle tyypillinen liukuvan pehmeä liike syntyy omintakeisen jalkatyöskentelyn sekä musiikin omaperäisen rytmityksen yhteistuloksena. Tästä syntyvät myös tanssille ominaiset viipyilevän pehmeät nousut ja laskut.

Quickstep on nopeatempoinen sekä pirteä tanssi, joka on saanut vaikutteita Charlestonista. Quickstep näyttää iloiselta sekä kevyeltä ja usein sille tyypillisiä ovat hauskat askelkuviot. Quickstepin nopeus sekä tarkka jalkatyöskentely asettavat kuitenkin omat haasteensa tanssin keveydelle.

LATINALAISTANSSIT

Samba juontaa juurensa Brasiliasta ja se on luonteeltaan iloinen karnevaalitanssi. Samballe ominainen joustoliike eli bounce (baunssi) ilmenee tanssin sitkeytenä. Samballe tyypillisiä kuvioita ovat erityyppiset esitykselliset juoksut sekä näyttävät sambakävelyt.

Cha Cha on rytmillisesti nuorin latinalaistanssi. Cha chan nimen on kerrottu tulevan hiekan suhinasta, joka kuului tanssivien ihmisten sandaaleista heidän tanssiessaan lajin ominaisinta askelsarjaa. Cha chan liikekieli on tarkkuudeltaan salamannopeaa ja näyttävyydeltään välähtelevää.

Rumba on kuubalaisperäinen tanssi, joka on latinalaistansseista kaikkein hitain ja rauhallisin, mutta sen takia myös hyvin viettelevä. Rumbamusiikin rauhallisuus antaa tanssijalle mahdollisuuden esitellä osaamistaan suureleisillä vartalonliikkeillä.

Paso Doble on marssimusiikkiin tanssittava laji ja sitä kutsutaankin usein matadortanssiksi eli härkätaistelutanssiksi. Mies esittää tanssissa liikkeillään härkätaistelijaa ja nainen ilmentää omalla tanssillaan punaista vaatetta. Paso doble on vakiotangon tavoin voimakasta ja terävää.

Jive on latinalaistanssien loppurutistus ja päästää pintaan viimeisetkin hikipisarat ja hymykuopat. Jive on rockmusiikkiin tanssittava nopeatempoinen ja iloinen laji, jonka perustana ovat heilahteleva lantio sekä terävät potkut. Jive on leikkisää ja viihdyttää yleisöä ajoittain koomisillakin liikkeillä.